Rast slovenskej ekonomiky pomáha pracovnému trhu oveľa rýchlejšie

04.06.2014 Bratislava

Bratislava 4. júna (TASR) - Situácia na pracovnom trhu SR sa v poslednom čase zlepšuje, pričom reaguje na rast slovenskej ekonomiky rýchlejšie, ako bývalo v minulosti zvykom. V reakcii na dnes zverejnené údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR za prvý štvrťrok 2014 na to upozorňuje makroekonóm VÚB Andrej Arady.

"Historicky tvorila slovenská ekonomika nové pracovné miesta a znižovala nezamestnanosť len keď HDP prevýšil rast 3,5 %. Takýto rýchly rast sme síce ešte nezaznamenali, no faktom je, že zamestnanosť v ekonomike rástla v sezónne očistenej miere už tri kvartáli po sebe," približuje.

Rovnako nezamestnanosť podľa výberového zisťovania pracovných síl (VZPS) štatistikmi medziročne klesá už druhý štvrťrok po sebe, naposledy o 3,2 % v prvom tohtoročnom kvartáli, kedy jej miera dosiahla 14,1 %. Takýto vývoj pri raste ekonomiky menšom ako 3,5 % bol v histórii SR zaznamenaný doteraz len dvakrát, pripomína analytik.

"Domnievame sa, že takéto výnimočné zlepšenie pracovného trhu ťahá predovšetkým normalizácia k úrovni nezamestnanosti, ktorá reálnejšie zodpovedá súčasnému stavu ekonomiky. Predpokladáme, že v roku 2013 rast nezamestnanosti urýchlili obavy zamestnávateľov zo zmeny legislatívy, ktorá zvýšila ich náklady pri budúcom prepúšťaní," argumentuje Arady.

Urýchlenie výpovedí nad rámec nevyhnutnej miery v tom čase podľa neho "nafúklo" zhoršenie pracovného trhu, neskôr sa však situácia stabilizovala a trh práce sa tak dostáva bližšie k stavu zodpovedajúcemu reálnemu stavu ekonomiky. "Na druhej strane stojí aj skutočné oživenie domácej ekonomiky, ktoré upevnilo stabilizáciu pracovného trhu," dodáva ekonóm.

ŠÚ SR dnes informoval, že rast slovenského hospodárstva sa v prvom kvartáli zrýchlil na 2,4 % z 1,5 % na konci minulého roka. V rovnakom období vlaňajška dosiahol len 0,5 %.
 

Vyberte región